13 Kasım 2019

Otomatik Şanzımanlar

Günümüzde hemen her markanın ürettiği otomatik şanzımanlı araçlar, artık neredeyse düz şanzımanlı araçlar kadar revaçta. Bunda, gelişen piyasa koşullarıyla birlikte otomatik şanzımanlı araçların daha fazla üretilmesi ve daha ulaşılabilir fiyatlarla satılması da çok büyük paya sahip.

Kaldı ki, artık otomatik şanzımanlı araçlar için de ehliyet isteniyor ve bu ehliyete sahip sürücüler manuel vites ehliyetleriyle bu otomobili kullanamıyor.

Peki, hangi otomatik vitesli araç daha iyi? Kullanım kolaylığı ve seriliğiyle bilinen otomatik vitesli araçlarda hangi noktalara dikkat edilmeli? Bu araçlar ne gibi sorunlar çıkartabilir? Sizler için bu soruların cevaplarını aradık.

dsg şanzıman tamiri,dpo şanzıman tamiri,selenoid tamiri,otomatik şanzıman tamiri ümraniye,otomatik şanzıman istanbul,otomatik şanzıman revizyon,sezer otomatik şanzıman,powershift şanzıman tamiri,cvt şanzıman tamiri,zf şanzıman tamiriOtomatik vitesli araçlarda şanzıman türleri 

Otomatik vitesli otomobillerde DSG, CVT, EDC,DCT,ZF,POWERSHİFT,DPO, MMT ve TCT Dualogic Easytronic olmak üzere başlıca 9 farklı şanzıman türü bulunuyor.

Patenti Volkswagen’e ait olan ve otomatikleştirilmiş manuel şanzıman olarak kabul edilen DSG (Dual Shift Gearbox) şanzıman, normal şanzımanlardan farklı olarak iki debriyaja sahiptir. Biri 1-3 ve 5. vitesler için diğeri 2-4 ve 6. vitesler için kullanılır ve vites geçişleri için bir sonraki vites hazır bekletilir. Performans sevenler için özel olarak geliştirilen bu sistem, Türkiye’de de ilk olarak  Volkswagen tarafından sunulmuştur.

Bu şanzıman türünü Audi (TT,A1, A3, S3, A4 B8, S4 B8, A5, A7, A8 D4, Q5), Bugatti (Veyron EB 16.4 [6]), SEAT (Ibiza, Leon, Altea, Toledo, Alhambra), Škoda (Fabia, Octavia, Roomster, Superb II, Yeti), Volkswagen (Polo, Golf GTI ve R32, Jetta, Bora, Eos, Touran, Beetle, Beetle Convertible, Passat, Passat CC, Scirocco, Tiguan, Caddy, Transporter) markaları kullanmaktadır.

CVT (Continuously Variable Transmission) şanzıman, Audi A6, Nissan Murano SUV, Nissan Micra, Honda Civic, Honda City, Toyota Prius, Fiat Albea, Subaru G3X, Subaru HM-01, Avrupa Ford Fiesta 1.3 lt. ve Ford Escort 1.6, Volvo, BMW gibi araçlarda kullanılan şanzıman türüdür.

Türkçe’ye ‘sürekli değişken iletim’ olarak çevrilen bu şanzıman, diğer şanzımanlı otomobillere göre daha az yakmasıyla bilinir. Sarsıntısız vites değişimine sahip olan ve motor gücünün motordan tekerlere makara- kasnak sistemiyle eşit olarak iletildiği bu sistemde, debriyaj ve vites kutusu bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

Otomatik vitesli araçlarda şanzıman sorunları 

Otomatik vitesli araçlar, düşük yakıt tüketimi ve kolay kullanımıyla bazı sürücülerin tercihleri arasında yer almaktadır. Buna karşın bazı sorunlar çıkarabilen bu araçların en fazla sorun çıkardığı noktaları; tork konvertörü, yağ pompası, vites kavrama grupları, şanzıman muhafazası, güneş dişli grupları, hidrolik valf gövdesi, elektronik kumanda parçaları ve şanzıman keçeleri başlıkları altında toplayabiliriz.

Bu sorunları minimum düzeye indirmek isteyen otomatik vitesli araç sahipleri; şanzıman bakımlarını aksatmadan yaptırmalı, keçe ve yağ değişimlerini sürekli yapmalı, yağ durumunu (şanzıman yağ durumu) sürekli kontrol etmeli, vites değişimi yaparken debriyaja tam olarak basmalı, sert kalkış ve sert duruşlardan, ayrıca vites geçişlerinden kaçınmalı; otomatik şanzımanlı araçta vites geçiş mandalına mutlaka basmalıdır. Yüksek vites devirlerinde bu mandala basılmaması şanzıman dişlilerinde sorunlara neden olabilir ve keyifli yolculuk bir zulme dönüşebilir