Selenoid arızaları genelde elektriksel arızalar olup, elle ve gözle kontrolü mümkün değildir. Ancak selenoid test makinesinde açma/kapama yapıp yapmadığı test edilebilir. Bununla beraber araç arıza tespit cihazına bağlanarak, elden edilen arıza kodları yorumlanabilir.
Eğer valf çalışırken ses yapıyor ise ;
1-Valfe gelen elektriksel gerilim değerinin valfin üzerindeki bobinin gerilim değerinden daha düşük olmadığını kontrol edin.
2-Bobinin üzerindeki klipsin takılı olduğunu ve bobinin alt ile üst o-ringlerinin takılı olduğunu kontrol edin.
3-Bobinin iki ucu arasındaki direnci uygun bir direnç ölçer ile ölçün ve bulduğunuz değeri üreticinden aldığınız değer ile karşılaştırın. Yapacağınız karşılaştırmada %10 luk sağma kabul edilebilirdir.
4-Valfi hattan sökün, demonte edip, yukarıda belirtildiği gibi temizleyin ve sonra parçalarını tekrar birleştirin.
Eğer valf çalışmıyor ise ;
1-Valfin hatta doğru yönde bağlandığından emin olun.
2-Valfin bakım yada onarım için sökülme ve tekrar birleştirilme ihtimali sebebi ile tüm parçalarının takılı olduğundan, tüm parçaların eska valvenin orjinal parçaları olduğundan ve doğru birleştirme yapıldığından emin olunuz.
3-Valfin üzerinde bobinin olduğunu ve bobinin valfin kovanı üzerine tam olarak takılıp klips ile sabitlendiğini kontrol edin.
4-Bobinin iki ucu arasındaki direnci uygun bir direnç ölçer ile ölçün ve bulduğunuz değeri üreticinden aldığınız değer ile karşılaştırın.Yapacağınız karşılaştırmada %10 luk sağma kabul edilebilirdir.
5-Bobinin soketine yapılan elektriksel bağlantının doğru yapıldığını kontrol edin.
6-Soketin valf bobinine doğru takıldığını, soket civatasının sıkılarak soketin bobine sabitlendiğini ve bobinin uçlarının soketin elektriksel uçları ile temas ettiğini kontrol edin.
7-Sistemin elektriksel güç kaynağının akım değerinin, sistemde bulunan toplam valf sayısının akım değerlerlerinin toplamından daha fazla olduğunu doğrulayın.
8-Sistemin gerilim değeri ile valfin bobinin gerilim değerinin aynı olduğunu kontrol edin.
9-Hat basıncının valf etiketi üzerinde bulunan maksimum basınç seviyesini aşmadığını kontrol edin.
10-Valfi hatta ters bağlamadığınızı ok yönüne bakarak kontrol edin.
11-Valfi girişi ile çıkışı arasındaki basınç farkının, valfin etiketi üzerinde yazan minimum çalışma basıncının üzerinde olduğunu kontrol edin.
12-Akışkanın viskozitesinin valf teknik bilgilerinde belirtillen viskoziteye uygun olduğunu kontrol edin.
13-Valfin içine istenmeyen yapı ve büyüklükte yabancı parçaların girişinin engellenmiş olduğundan ve valfin içinin gerektiği gibi temiz olduğundan emin olun.
Yapılan bu işlemlerden sonra valf çalışmıyor ise bu durumda valf arızalanmıştır, bizim ile temasa geçiniz.
Debi yetersiz ise ;
1-Hat basıncınızın istediğiniz basınç değerinde olduğunu kontrol edin.
2-Hat çıkış basıncının istediğiniz basınç değerinde olduğunu kontrol edin.
3-Hat üzerinde istenmeyen çap daralmalarının olmadığını kontrol edin.
4-Hattaki basınç ve akışkan bilgisini doğru şekilde kullanarak ürün seçtiğinizi yada seçilmesini sağladığınızı doğrulayın.
5-Hattaki yabancı partiküllerin ürün içerisinde daralmalar yapmadığını kontrol edin.
İç ya da dış sızdırma yapıyor ise ;
1-Valfin hatta doğru yönde bağladığınızdan emin olun.
2-Valfi hattan sökün.
3-Valfi demonte edip, yukarıda belirtildiği gibi temizleyin, valf dış yüzeylerinin üzerinde yada iç parçalarında görünür bir hasar olmadığını kontrol edin ve sonra parçalarını tekrar birleştirin.
4-Valfin hatta doğru monte ettiğinizi kontrol edin.
5-Hatda yabancı partikül olmadığını kontrol edin.
Diğer arızalar;
1-Eğer bobinin dış yüzeyinde yanık izi var ya da bobinin diş plastiğinde dışarı doğru delinme olmuş ise; bobin bozulmuştur, kullanılamaz haldedir ve yenisi ile değiştirilmelidir.
2-Eğer bobinin iç tarafındaki deliğin yüzeyinde dışarı doğru şişmeler olmuş ve bu sebepten deliğe bir parça takılamıyorsa; bobin kovana takılı değil iken bobine dışarda enerji verilmiş demektir. Bu durumda bobin bozulmuştur, kullanılamaz haldedir ve yenisi ile değiştirilmelidir.